Introduktion till SEO

Hej alla!

Vad roligt att ni har hittat till mitt första inlägg om SEO. Jag som skriver är intresserad att lära mig mer av hur man sökmotoroptimerar på bästa sätt. Ett hett ämne som blir allt viktigare för alla som driver någon form av e-handel eller som vill synas när folk söker efter en specifik tjänst/vara.

Så, vad är SEO?

SEO är förkortningen på engelska av Search Engine Optimization och går ut på att man ska helt enkelt optimera en webbsida så mycket som möjligt för att sökmotorerna ska kunna hitta det enklare. Om vi tar det från början, vad vill sökmotorerna som Bing, DuckGoGo eller Google ge för service? Många skulle vilja säga att sökmotorer vill ge svar på frågor som ställs i deras verktyg. Jag vill våga säga att det är delvis sant men ändå inte. Sökmotorer vill guida dig i att hitta svaren du letar efter, vill jag påstå. Vi kör ett exempel, vad händer om du går in på Google och söker efter: rc fast? Jag har det här resultatet:

Och visst kan det vara det jag letar efter eller inte, det kan inte sökmotorn alltid svara på om svaret den ger mig är korrekt, därför krävs det att jag gör en bedömning av resultaten och utifrån det fattar ett beslut om resultatet hjälper mig eller inte.

Det är precis det som SEO går ut på, det vill säga att hjälpa sökmotorerna att förstå att det innehållet som finns på min sida faktiskt är relevant för just vad en specifik person söker efter.

Säg exempelvis att du har hört talas om el till inköpspris och du tänker nu, vänta lite vad betyder det där? Du går in (vanligtvis på Google) och skriver in de orden. Vad som händer på några få millisekunder är att sökmotorn har använts sig av en algoritm som har skannat den informationen som den lagrar genom tiden av alla tänkbara sidor där ute. Tänk bara på hur mycket information som finns i webbrymden. Det är svårt att föreställa sig och huvuduppgiften som en sökmotor uppfyller är ju det, att skanna webben, lagra den informationen den hittar, organisera det så att det går att kategorisera och när en användare vill ha ett svar så vet sökmotorn exakt var de bästa svaren kanske kan finnas.

Så för att förenkla det, tänk dig din lokala bibliotek, du vill lära dig spanska, om du går fram till bibliotekarien, så kommer inte bibliotekarien att säga till dig: här är trixet för att lära dig spanska men troligtvis kommer bibliotekarien veta exakt var du ska leta boken eller böckerna som du behöver, sen är det upp till dig att avgöra vilken bok du väljer.

Därför är arbetet med SEO så extremt viktigt om du vill att din webbsida ska hittas. Alla hemsidor hittas inte, det kallas för indexering och du väljer fritt om du vill bli indexerat eller inte hos en sökmotor men driver du någon typ av e-handel eller vill synas när någon söker efter dina tjänster är det viktigt att din sida kan indexeras men där slutar inte ditt arbete, du behöver alltså även bygga upp hemsidan så att Google och andra sökmotorer förstår innehållet som finns i din sida, så att den kan läggas i rätt fack och när någon sedan söker efter det du har att erbjuda, förhoppningsvis är du första resultaten.

SEO är ett jobb som kräver tid, arbete och engagemang, att lyckas med ett bra SEO arbete är komplex och kräver kunskaper om webbdesign. Du behöver inte vara programmerare men ju mer du kan om det desto enklare blir för dig.

Jag kan självklart hjälpa dig med din sökmotoroptimering om du vill det. Allt du behöver är att skriva här under i kommentaren.

Hoppas det här hjälper någorlunda att förstå vad det här handlar om.

1 Svar på “Introduktion till SEO”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *