Vad är SEO?

SEO eller sökmotoroptimering kanske låter som en djungel för många, andra kanske säger att inte vet, andra kanske är experter. Oavsett vad du vet om SEO så vill vi säga att det är en viktig komponent i din digitala närvaro!

SEO från engelskan Search Engine Optimization går ut på att göra en webbsida läsbar för sökmotorerna för att bättre positionera sig i sökresultaten.

Föreställ dig…

Bara försök att föreställa dig hur många svenska webbsidor det finns där ute på internet. Lika många som det finns stjärnor i himlen kanske? Året 2010, det vill säga för 10 år sen fanns det cirka 1 miljon hemsidor som hade ändelsen .se, sen vet inte vi om alla dessa hemsidor var ägda av svenskar, var utvecklade av svenskar eller om de ens fanns på svenska webbhotell. 10 år senare kanske den här siffran har tredubblats eller fyrdubblats. Tänk dig då hur svårt är inte det att särskilja sig ute i webbrymden?

Tack och lov att sökmotorer existerar!

Om inte vi hade haft sökmotorer hade vi haft det väldigt svårt att hitta runt på nätet efter det vi behöver och vem vet om vi hade haft en likadan utveckling av Internet idag utan sökmotorerna. Jag vill våga påstå att utan sökmotorerna hade vi haft en mycket mindre organiserat internet och det hade inte varit samma sak idag. Det är ingen tvekan om att sökmotorer behövs i den nya generationen för att hjälpa oss utvecklas som det digitala samhället vi är idag.

Så vad är SEO?

Att arbeta med SEO är helt enkelt ett effektivt sätt att tala om för sökmotorerna, på ett strukturerat sätt, att det som finns på din sida är ett innehåll inom just det du vill bli hittad på. Här tycker jag att det är jätteviktigt att du förstår att sökmotoroptimering är inte samma sak som optimering av sponsrade länkar, ett exempel är Googles annonser:

annonser i google för sökmotoroptimering

Sökmotoroptimeringen är tänk att göra din sida tydlig nog att dyka upp så högt upp som möjligt i de organiska resultaten sökmotorn visar vid en sökning, det vill säga de resultaten som inte är sponsrade.

organisk resultat i google på sökmotoroptimering

Att sökmotoroptimera en webbplats är en grundsten för att lyckas bättre med din digital marknadsföring men du ska veta att den här optimering kräver ett kontinuerligt arbete för att hänga med i sökmotorernas algoritmförändringar. Varje sökmotor använder sig av välutvecklade algoritmer som kontinuerlig uppdateras och som påverkar hur informationen runt om på Internet hittas. Därför ska du alltid ha med dig att SEO-arbetet behöver vara kontinuerligt.

I vår blogg kommer vi att prata om sånt som är viktigt kring SEO, allt från sökordsanalyser, metataggar, H1, H2, H3 titlar, länkstrategier och mycket mer. Så följ oss!